24 Αυγούστου 2016

Μόνο έναντι ανταλλαγμάτων παρέχεται η ..."ευρωπαϊκή αλληλεγγύη"

Λόγω μιας συζήτησης που συμμετείχα, θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει στο πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό βιβλίο του κ.Μιχ.Ιγνατίου "Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή".
Είναι ένα σημείο, στο οποίο αναφέρεται στις επαφές που είχε ο τότε πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, στις αρχές Φεβρουαρίου 2010, λίγες μέρες πριν από εκείνη την αποφράδα του Καστελόριζου. Σε εκείνη την περίοδο αφορά και το απόσπασμα που αντιγράφω από το εν λόγω βιβλίο.  

Από τα αναγραφόμενα από τον έγκυρο δημοσιογράφο σχετικά με εκείνη την περίοδο, μπορεί κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν ιδιαίτερα αφελής, μην έχοντας καταλάβει ότι είχε μπλέξει με αδηφάγους λύκους. Και ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ένα παραμύθι για (πολύ) μικρά παιδιά!

Άραγε - για να θυμηθούμε και τα πιο πρόσφατα -  ποιο σκοπό είχε η επίσκεψη του Ολάντ στη χώρα μας πριν από κάποιους μήνες; 

 
…Η σύνοδος κορυφής ήταν ένα «Βατερλώ» για τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού η κα Μέρκελ σε συνεργασία με τον κ. Σαρκοζί, τον κ. Τρισέ και τους «δοτούς» των Βρυξελλών Ρομπάι και Μπαρόζο, τον είχαν στήσει στο απόσπασμα. Ο κ. Παπανδρέου ελέγχεται διότι ενώ είδε με τα ίδια του τα μάτια τη «συνωμοσία κορυφής» και ενώ είχε ενδείξεις πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, συνέχισε να παίζει τον... Κινέζο και να ελπίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που ήταν ανύπαρκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν άκουσε έναν καλό λόγο μέσα στη σύνοδο -εκτός του προέδρου της Κύπρου- και βρέθηκε ενώπιον μιας δυσάρεστης κατάστασης, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ανακοινώσει νέα μέτρα.
Για την αθέτηση της υπόσχεσης του Σαρκοζί να βοηθήσει, ο Γιώργος Παπαχρήστος έγραψε στα Νέα μια φοβερή κατηγορία:
«Δηλώθηκε για πρώτη φορά μετά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Τετάρτη το μεσημέρι, όταν στη διάρκεια των συνομιλιών στα Ηλύσια Πεδία από γαλλικής πλευράς ζητήθηκαν ευθέως ανταλλάγματα για τη στήριξη: ξεμπλοκάρισμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ελληνικού Πολεμι­κού Ναυτικού, γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής».
Και πρόσθεσε ένα ακόμη κατηγορώ για την κα Μέρκελ:

«Στην Αθήνα υπάρχουν πολιτικά στελέχη που θεωρούν ότι πίσω από τη σκληρή στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου μπορεί επίσης να κρύβεται η αντίδραση της Γερμανίας στην άρνηση, διαχρονικά, των ελληνικών κυβερνήσεων να αγοράσουν τα πανάκριβα Γιουροφάιτερ - τριάντα τουλάχιστον ζητάει να αγοραστούν η Γερμανία. Επίσης, υπάρχουν οι σχεδόν "παγωμένες" οφειλές προς γερμανικές εταιρείες προμη­θειών φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 3 δισ. ευρώ - και συνολικά το χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς εταιρείες γερμανικών συμφερόντων φτάνουν το 6,2 δισ. ευρώ».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί μίλησαν για την ανάγκη να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα από την ελληνική κυβέρνηση το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και ανακοίνωσαν την καταρχήν συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών να στηρίξουν την Ελλάδα.
Προκάλεσε εντύπωση η μη απάντησή τους στο ερώτημα που τους τέθηκε για τις χώρες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαζόταν. Με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό; ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι απάντηση της Ευρώπης στις αγορές είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. «Στέλνουμε», είπαν, «ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές». Διέψευσαν δε ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε οικονομική ενίσχυση.
Η καγκελάριος της Γερμανίας έπαιξε σε όλη τη σύσκεψη το ρόλο του κακού. Είναι απολύτως αναγκαίο, είπε, να εφαρμόσει η Ελλάδα το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, προειδοποίησε. «Η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της», και κάλεσε τις αγορές να εμπιστευτούν το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας.
Η κα Μέρκελ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα και δεν θα την αφήσει μόνη να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
«Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μόνη. Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν, και στη βάση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουμε μια διακήρυξη».
GreekBloggers.com