17 Σεπτεμβρίου 2015

Το εκλογικό ντέρμπυ επί θύραις


Πριν λίγες μέρες είχα κάνει μια προσπάθεια πρόβλεψης των αποτελεσμάτων των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στηριζόμενος αποκλειστικά στην ψυχρή λογική και σε αριθμητικές προσθαφαιρέσεις. Φυσικά, όπως είναι γνωστό, είναι και πολλοί άλλοι παράγοντες που υπεισέρχονται σε μια εκλογική αναμέτρηση, διαφορετικά θα ήταν και πολύ ευκολότερη –και επιτυχημένη- και η δουλειά των εταιρειών δημοσκοπήσεων, για τις οποίες, όπως φαίνεται, και αυτή τη φορά η μόνη σίγουρη πρόβλεψη είναι ότι θα υποστούν μια ακόμα εκτεταμένη ήττα.
Τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα μετά τα ντιμπέιτ είχα την ευκαιρία να συζητήσω με αρκετούς συμπολίτες μας -και για πολιτικά θέματα φυσικά- που με ανάγκασαν να διαφοροποιήσω αρκετά τις απόψεις μου για το αποτέλεσμα της κυριακάτικης κάλπης.

Αρχικά, κάποιοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και ορκίζονταν κατά τους δυο προηγούμενους μήνες ότι δεν πρόκειται «να κάνουν το ίδιο λάθος και να εμπιστευτούν άλλη φορά τον Τσίπρα» -εξαιτίας βέβαια της επικύρωσης της νέας υφεσιακής συμφωνίας- αυτές τις τελευταίες μέρες φαίνονται να βάζουν νερό στο κρασί τους λέγοντας «ας του δώσουμε την ευκαιρία να κυβερνήσει λίγο ακόμα, δεδομένου ότι ξέρουμε με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει το μνημόνιο η ΝΔ με τους συνεταίρους της». Αυτή η μεταστροφή με ανάγκασε να αναθεωρήσω την άποψη που είχα εκφράσει ότι με βάση τη λογική και τις εκτεταμένες αποσκιρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι να μείνει αισθητά πίσω από τη ΝΔ, σε περίπτωση που η τελευταία διατηρήσει τουλάχιστον τις δυνάμεις του Ιανουαρίου.
Έτσι, κατά τα φαινόμενα, έχουμε μπροστά μας ένα ντέρμπυ. Βέβαια, και σε έναν αγώνα χαρακτηρισμένο ως ντέρμπυ δεν αποκλείεται  να νικήσει η μια από τις δυο ομάδες με μεγάλη διαφορά τερμάτων.
Μετά από όλα αυτά θα προσχωρήσω στην άποψη αυτών που θεωρούν αδιευκρίνιστο το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς και ότι θα πρόκειται για τις κάλπες των εκπλήξεων! Αυτό το τελευταίο, κυρίως, όσον αφορά μικρότερα κόμματα – ποια και πόσα θα μπουν στη βουλή και τι συμμαχίες θα συναφθούν.
Η Κυριακή είναι κοντά, οπότε κοντά είναι και οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Εξάλλου η πολιτική που θα ακολουθήσει η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί από βδομάδα είναι προκαθορισμένη.
GreekBloggers.com