11 Αυγούστου 2015

Όφελος πάνω από € 100 δισ. αποκόμισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση

Είναι φανερό ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι τόσο σύνθετο, που δεν είναι δυνατό να υπολογιστούν τα οφέλη ή οι ζημιές από μια οικονομική κρίση με "μπακαλίστικο" τρόπο. Δηλαδή τόσα δώσαμε (ή πήραμε) τόσος ήταν ο τόκος, άρα τόσο ήταν το κέρδος ή η ζημιά. Η οικονομία μιας χώρας εκτείνεται σε πολλά επίπεδα και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (ακόμα και από δηλώσεις πολιτικών προσώπων), ώστε χρειάζεται μια προσεκτική επιστημονική μελέτη για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης, όπως είναι μια οικονομική κρίση.
Μια τέτοια μελέτη εκπόνησε το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Halle Institute και τα συμπεράσματά του ομολογώ ότι δεν με εξέπληξαν, όπως, πιστεύω, δεν θα εκπλήξουν και κανέναν τακτικό αναγνώστη αυτής της σελίδας. Η Γερμανία κέρδισε πάνω από 100 δισ. και - φυσικά - θα συνεχίσει να κερδίζει όσο δεχόμαστε να εφαρμόζουμε τα μνημόνια που μας επιβάλλει.
Παρακάτω αναδημοσιεύω* μια περίληψη των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης. Οι αγγλομαθείς μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη εδώ και το συμπέρασμά της εδώ
 
Η Γερμανία ωφελήθηκε ουσιαστικά από την ελληνική κρίση
 
Έκθεση φωτιά στα επιχειρήματα του Βερολίνου δημοσιεύει γερμανικό ινστιτούτο, το οποίο ισχυρίζεται πως ακόμη και αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε ποτέ τα χρέη της, η Γερμανία έχει ήδη βγει κατά πολύ κερδισμένη οικονομικά από την κρίση του Νότου.  
Η συζήτηση για το χρέος στην Ευρώπη και ποιους εξυπηρετεί είναι παλιά πλέον υπόθεση και πολλοί, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θα τη θεωρούσαν ίσως και ανεπίκαιρη. Όταν όμως οι διαβεβαιώσεις πως η διατήρηση αυτής της ανισότητας χρέους και της οικονομικής κρίσης στο Νότο, για την μακροημέρευση του βορά αποδεικνύεται από την ίδια τη Γερμανία, το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις. Το Halle Institute, είναι γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών και σύμφωνα με έκθεσή του που έχει ημερομηνία 10 Αυγούστου 2015 "η Γερμανία επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση". Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Λάιμπνιτς (IWH), η Γερμανία έχει μπορέσει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ.
"Αντιμέτωποι με την κρίση, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις (μεταναστεύουν σε ασφαλή περιβάλλοντα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η Γερμανία επωφελήθηκε σε εντελώς δυσανάλογο βαθμό από αυτό το φαινόμενο. Κάθε φορά που προέκυπταν άσχημα νέα από την Ελλάδα, το γερμανικό ομόλογο έπεφτε και κάθε φορά που τα νέα ήταν καλά για την Ελλάδα, το ίδιο ομόλογο ανέβαινε" σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση. 


Τα κέρδη αυτά είναι περισσότερα από τα "χρέη" της χώρας μας στη Γερμανία
 
«Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της» (σ.σ. στην ονομαστική του αξία), γράφουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς. «Η Γερμανία επομένως σε κάθε περίπτωση κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα», συνεχίζουν.
Οι ειδικοί του ινστιτούτου έκαναν υπολογισμούς βάσει ενός μοντέλου του τι θα συνέβαινε χωρίς την κρίση και με την κρίση για να υπολογίσουν πώς θα διακυμαίνονταν τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων και ποιες θα ήταν οι τοποθετήσεις τους, καταλήγοντας στο προφανές συμπέρασμα ότι η κρίση τους ώθησε να κάνουν τις κατά το δυνατόν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. «Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Γερμανία κέρδισε εξαιτίας αυτού με δυσανάλογο τρόπο».

Αν δεν ήταν η κρίση, το Βερολίνο θα έπρεπε πιθανότατα να την εφεύρει

Το Ινστιτούτο προσπάθησε να εκτιμήσει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας ουδέτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη Γερμανία την ίδια περίοδο.
Με βάση τους υπολογισμούς του ινστιτούτου, κατά μέσον όρο τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας από το 2010 μέχρι σήμερα θα ήταν «κατά 3% υψηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα», και αυτό το γεγονός σημαίνει ότι το Βερολίνο πραγματοποίησε «συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών δαπανών τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια».

Η Γερμανία και οι ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις

Εξάλλου, η Γερμανία έχει εξασφαλίσει σημαντικές συμβάσεις στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει κάνει η Αθήνα από το 2011 σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από τους Ευρωπαίους. Η εταιρεία Fraport, η οποία συνδέεται με μια ελληνική εταιρεία (σ.σ. τη Slentel Ltd του ομίλου Κοπελούζου), απέσπασε τη σύμβαση για την αγορά 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, έναντι περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ.
Το Βερολίνο τηρεί έναν ιδιαίτερα σκληρό τόνο στην ελληνική κρίση, επιμένοντας συνεχώς για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας παρά την ασφυξία που βιώνει η ελληνική οικονομία. Έχει κατηγορηθεί από ορισμένους οικονομολόγους και πολιτικούς ότι κατ' ουσίαν εξέδιδε διαταγές —diktats— στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της στα μέσα Ιουλίου για το τρίτο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η Μέρκελ έχει δεσμευτεί πως δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δεσμευθεί στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα τους στοίχιζαν τίποτε.
Το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται κάθετα στην απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και ορισμένοι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ θεωρούν μη βιώσιμο (>170% του ΑΕΠ).
Ακόμη, το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς σημειώνει στη μελέτη του πως και άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη —όπως η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και οι ΗΠΑ— έχουν επίσης ωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο από την κρίση, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Πηγή: news247.gr
GreekBloggers.com