28 Μαρτίου 2015

Το διπλό νόμισμα είναι λύση;


Όταν η κυβέρνηση διαπραγματευόμενη με τους δανειστές επιμείνει σε αυτά που είχαν λεχτεί από στελέχη της παλιότερα, ότι δηλαδή "το ευρώ δεν είναι φετίχ" αλλά και "όχι ευρώ πάση θυσία", θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις πέραν της (ανέφικτης και μη προβλεπόμενης) εξόδου από την ευρωζώνη.
Μια περίπτωση είναι αυτή της κυκλοφορίας διπλού νομίσματος, διαδικασία που μπορεί να υλοποιηθεί με διάφορες μορφές.
Στην Ελλάδα είναι εμφανές ότι απαγορεύεται κάθε συζήτηση για χρήση κάποια στιγμή στο μέλλον άλλου νομίσματος. Ίσως αυτοί που την αποφεύγουν, πιστεύουν ότι θα ξορκίσουν την "κακιά στιγμή", λες και η μόνη περίπτωση χρήσης από τη χώρα μας άλλου νομίσματος να είναι με υπαιτιότητα δική μας. Όμως, σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη φουντώνει η αμφισβήτηση της γερμανικής κυριαρχίας, κυριαρχίας που είναι ηλίου φαεινότερον ότι στηρίζεται στο νόμισμα, την κυκλοφορία του οποίου ρυθμίζει μόνη η Φραγκφούρτη μέσω των πειθήνιων οργάνων που έχει εγκαταστήσει στα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα. Όταν λοιπόν, αυτή η αμφισβήτηση κορυφωθεί, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη διαίρεση ή -το πιθανότερο- στη διάλυση της ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα είναι η πλέον απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την κατάσταση που θα διαμορφωθεί λόγω της αναγκαστικής μετάβασης σε εθνικό νόμισμα. Δεν υποστηρίζω την έξοδο από το ευρώ, γνωρίζοντας πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση για αρκετούς μήνες, υποστηρίζω όμως την ανάγκη να έχουμε έτοιμο κάποιο σχεδιασμό για την περίπτωση που αυτή η μετάβαση καταστεί επιτακτική και αναπόφευκτη.
Τελειώνοντας αυτό το εισαγωγικό σημείωμα να θυμίσω ότι αρκετά κόμματα στις ευρωπαϊκές χώρες κερδίζουν ψήφους με προτάσεις εναλλακτικές του ευρώ. Πρόσφατα ακούσαμε στην ελληνική τηλεόραση τον Beppe Grillo να κάνει κριτική στο ευρώ, υποστηρίζοντας τη χρήση δυο νομισμάτων, ένα για το εσωτερικό της χώρας του και ένα για τις διεθνείς συναλλαγές, διαφοροποιώντας τους όρους κοινό και ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Κάποια παρόμοια διαδικασία - όχι ακριβώς διπλού νομίσματος - περιγράφεται και στο άρθρο που αναδημοσιεύω στη συνέχεια.


Δεν αποκλείουν διπλό νόμισμα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης


Η Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να βγει από την Ευρωζώνη, είτε εκούσια είτε από ατύχημα, αλλά δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισάγει εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να καλύψει ορισμένα εγχώρια έξοδα σε περίπτωση που δεν διασφαλιστεί σύντομα συμφωνία με τους εταίρους, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

"Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs -δηλαδή υποσχετικούς τίτλους που θα λένε πως οι κάτοχοί τους θα λάβουν ένα ποσό Χ σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον", δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος.
"Αυτά τα IOUs θα άρχιζαν τότε γρήγορα να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα αληθινά ευρώ και θα γίνονταν ‘νόμισμα’ ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η ονομασία του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ» εξήγησε ο αξιωματούχος.


Εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών, θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων για να αποτρέψει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι Έλληνες μπορούν να αποσύρουν από τα ATM ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013, αναφέρει το Reuters.
To IOUs μπορεί να μην γίνουν ευρέως αποδεκτά στα καταστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για την τακτοποίηση μόνο ορισμένων πληρωμών που σχετίζονται με την κυβέρνηση, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, τουλάχιστον στην αρχή. 
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα κρατήσει ευρώ από τα φορολογικά έσοδα για να καλύψει τις πληρωμές χρέους και να αποφύγει την χρεοκοπία.
«Η ρύθμιση μπορεί να είναι προσωρινή για να κρατήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία καθώς ελπίζει να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει περισσότερα ευρώ σε δάνεια» δήλωσε στο Reuters δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη δείξει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει πληρωμές για τις εσωτερικές της υποχρεώσεις για να εξασφαλίσει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξόφληση του χρέους.
Πηγή: capital.gr
GreekBloggers.com