30 Δεκεμβρίου 2014

Κάποιες προβλέψεις διαψεύδονται... κάποιες άλλες όμως;

Δεν θα κρυφτώ. Είχα προβλέψει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κατάφερναν οι "ενδιαφερόμενοι" (εγχώριοι και αλλοδαποί) να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να συνεχιστεί αυτή η πολιτική της λιτότητας που τους βόλευε τόσο πολύ. Η πρόβλεψή μου αυτή δεν επιβεβαιώθηκε.
Θα προσπαθήσω να δικαιολογηθώ όμως.

Η πρόβλεψή μου βασιζόταν σε δυο σκέλη, ένα ντόπιο κι ένα εκ του εξωτερικού.
Το ντόπιο έχει να κάνει με τη διαπιστωμένη χαμηλή ποιότητα των βουλευτών, που στην πλειοψηφία τους είναι ή ανεπάγγελτοι ή αποτυχημένοι επαγγελματίες. Αρκετοί από αυτούς είναι "προϊόντα" οικογενειοκρατίας. Όλοι αυτοί, λοιπόν, δεν είναι σίγουροι αν θα καταφέρουν να εκλεγούν στις εκλογές της 25ης του επόμενου μηνός. Θα ήθελαν λοιπόν να παρατείνουν τη διάρκεια αυτής της Βουλής, προκειμένου να προσποριστούν για λίγο καιρό ακόμα τα όχι λίγα ούτε ευκαταφρόνητα οφέλη που έχουν φροντίσει να διατηρήσουν ακόμα και αυτά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, τον ίδιο καιρό που η πλειοψηφία τους ψήφιζε τον ένα μετά τον άλλο νόμους που πτωχοποιούσαν τους πολίτες. Κάποιοι μάλιστα, χρειάζονταν λίγους μήνες ακόμα, προκειμένου να δικαιούνται βουλευτική σύνταξη (οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους βουλευτές δεν έχουν καμία σχέση -φυσικά- με αυτές που προβλέπονται για τους ιθαγενείς πολίτες).  Ακόμα, πίστευα ότι κάποιοι θα ακολουθούσαν το δρόμο του Μελά, του Νταβρή και άλλων ομοίων. Μάλλον αδίκησα όσους έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους. Αυτό είναι καλό! Βέβαια, κάποιοι είχαν ήδη κλείσει συμφωνίες που τους έδιναν ελπίδες να διατηρηθούν στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο.
Ένα άλλο σημείο που είχα βασίσει την πρόβλεψή μου ήταν η στήριξη της συγκυβέρνησης τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τους έλληνες ολιγάρχες (που σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα δυο συμπίπτουν). Φαίνεται πως οι επίπονες προσπάθειές τους δεν κατόρθωσαν να κάμψουν το φρόνημα των θεωρούμενων ως περισσότερο ευάλωτων βουλευτών.

Το άλλο σκέλος, το εκ του εξωτερικού, έχει να κάνει με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι γερμανοί για να προωθούν τα συμφέροντά τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς (και όχι μόνο σε βάρος της χώρας μας), με πιο χαρακτηριστικές της Siemens και των υποβρυχίων. Άλλωστε, αν θυμάμαι καλά, είχα διαβάσει ότι το λάδωμα επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις βάσει νόμου στη Γερμανία. Όμως για κάποιο λόγο, θεώρησαν τους Σαμαρά-Βενιζέλο καμένα χαρτιά και γι'αυτό δεν έκαναν κάποια προσπάθεια στήριξής τους. Ας ελπίσουμε αυτό να μην οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν βρει τρόπο συνεννόησης με τους επικεφαλής του κόμματος που πιθανολογείται ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. 
Όμως, μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο των δανειστών. Μετά τις εκλογές να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνος ή με συμμαχίες (σε αυτό το θέμα, οι εμμονές του ΚΚΕ βοηθούν δραστικά τέτοιου είδους σενάρια) και να προωθηθούν στην κυβέρνηση βολικοί συνεργάτες των γερμανών, δηλαδή ΝΔ (φυσικά!), μαζί με το Ποτάμι (γι'αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε) κι ένα εκ των δυο ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλου ή Παπανδρέου, όποιο έχει πιο πολλές έδρες, ή και τα δυο, αν χρειαστεί). Με αυτό το σχέδιο θα έχουμε μνημονιακή συγκυβέρνηση για ακόμα τέσσερα χρόνια.
Μην θεωρείτε αυτό το σενάριο τόσο φανταστικό. Θυμηθείτε τι θα λέγατε, αν διαβάζατε πριν έξι επτά χρόνια ότι θα κυβερνούν μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ! 
Τόσα που έχουμε δει, τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια...

GreekBloggers.com