3 Ιουνίου 2014

Ποιος είπε ότι τα μνημόνια τελείωσαν;

Οι επικεφαλής της μνημονιακής κυβέρνησης, προεκλογικά, με κάθε ευκαιρία, τόνιζαν ότι δεν θα μας επιβάλουν άλλα μνημόνια. Όμως τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει τα άβουλα άτομα που παριστάνουν τους εκπρόσωπους τού λαού (και που τυπικά, δυστυχώς, έχουν δίκιο) δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, άρα δεν υπάρχει ακόμα ανάγκη νέου μνημονίου. Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή τους, θα δουν μαζί με τους εντολείς δανειστές τους αν υπάρχει κι άλλο λίπος, ώστε να το πάρουν κι αυτό με κάποιο νέο μνημόνιο ή μεσοπρόθεσμο ή όπως αλλιώς το ονομάσουν.

Τι έχει ψηφιστεί όμως εις βάρος μας; Για να ενημερωθούμε ανέτρεξα σε ένα άρθρο του Ν.Μπογιόπουλου που είχε αναρτηθεί στο enikos πριν από ένα περίπου μήνα.
Ελπίζω να το διαβάσουν και οι αφελείς που ψήφισαν - χωρίς να έχουν κάποιο άλλο προσωπικό συμφέρον - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επειδή πίστεψαν για μια ακόμα φορά τις ψεύτικες υποσχέσεις του Σαμαρά και τους εκβιασμούς του Βενιζέλου.
Να λοιπόν, πώς εννοούσαν αυτοί οι δυο τη σταθερότητα που προπαγάνδιζαν προεκλογικά.

Μεσοπρόθεσμο: Μνημόνιο… στο τετράγωνο!
(του Νίκου Μπογιόπουλου) 

 Ο Αϊνστάιν έλεγε πως όταν τα πράγματα γίνονται κρίσιμα, καλό είναι να αφήνουμε την κομψότητα στους ράφτες και να τα αποτυπώνουμε «ξερά». Παρακάμπτουμε, λοιπόν, την καλλιέπεια των εκφράσεων για να δούμε την «ξερή» πραγματικότητα χωρίς τα καλολογικά στοιχεία που θα έκαναν ενδεχομένως πιο «εύπεπτους» τους αριθμούς:

   Η κυβέρνηση βαφτίζει το νέο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε στη Βουλή ως «Χάρτη εξόδου από το Μνημόνιο»… Φαίνεται ότι στο επίπεδο της προπαγάνδας επιστρέφουμε στην εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν έλεγαν ότι το «0 + 0» ισούται με… 14%!

Έχουμε και λέμε:

1)   Το νέο Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην τελευταία έκθεσή της περιγράφει την επιβολή μέτρων ύψους 7,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 – 2017.

2)   Οι προϋπολογισμοί μιας σειράς κρίσιμων υπουργείων παρουσιάζονται από το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο  ακόμα πιο συρρικνωμένοι απ΄ ότι είναι σήμερα. Για παράδειγμα: Το Μεσοπρόθεσμο (πίνακας 3.11) αναφέρει ότι το 2018 το όριο δαπανών του υπουργείου Υγείας θα είναι κατά 338 εκατ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με το 2014, του υπουργείου Παιδείας κατά 722 εκατ. ευρώ μικρότερο, το υπουργείο Εργασίας, - Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Πρόνοιας κατά με 871 εκατ. ευρώ.

3)   Μεγάλη είναι η συρρίκνωση του κοινωνικού προϋπολογισμού που εμφανίζεται στο Μεσοπρόθεσμο (πίνακας 3.17) σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς. Για παράδειγμα: Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φαρμακευτική και λοιπές παροχές ασθενείας το 2018 προβλέπεται να έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά 389 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2014. Οι δαπάνες που αφορούν τη λειτουργία των Νοσοκομείων και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα έχουν μειωθεί κατά 793 εκατ. ευρώ απ΄ ότι φέτος.  Ακόμα και αυτές οι προνοιακές παροχές από ΟΑΕΔ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς συρρικνώνονται κατά 241 εκατ. ευρώ.   

Ενδεικτικά είναι, επίσης, τα προβλεπόμενα του Μεσοπρόθεσμου σε 4 ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς για τη ζωή και του τελευταίου Έλληνα πολίτη:

  α)  Άμεσοι φόροι:  Οι άμεσοι φόροι το 2018 θα ανέλθουν στα 22,818 δισ. ευρώ από 20,066 δισ. ευρώ το 2013. Σωρευτικά και συγκριτικά με το 2013, οι επιπλέον άμεσοι φόροι που θα καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες την περίοδο 2014- 2018 θα είναι (πίνακας 2.3) ύψους 9,34 δισ. ευρώ!

 β)  Έμμεσοι φόροι: Οι έμμεσοι φόροι που βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, το 2018 θα έχουν εκτιναχτεί στα 28,311 δισ. ευρώ από 24,549 δισ. ευρώ το 2013. Σωρευτικά και συγκριτικά με το 2013, οι επιπλέον έμμεσοι φόροι που θα καταβάλει ο ελληνικός λαός  την περίοδο 2014- 2018 θα είναι (πίνακας 2.3) ύψους 9,044 δισ. ευρώ!

  γ) Μισθοί – συντάξεις: Οι μισθοί και οι συντάξεις που προβλέπεται να εισπράττουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2018 θα είναι μειωμένα συγκριτικά με το 2013 κατά 315 εκατ. ευρώ. Με έτος βάσης το 2013, η σωρευτική απώλεια για μισθωτούς και συνταξιούχους την περίοδο 2014 – 2018 θα ανέλθει (πίνακας 2.3) στα 1,376 δισ. ευρώ.

δ) Κοινωνική ασφάλιση – περίθαλψη: Άνευ προηγουμένου προβλέπεται το «τσεκούρωμα» στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης. Το 2018 το ποσό θα είναι μειωμένο σε σχέση με το 2013 κατά 2,2 δισ. ευρώ! Σωρευτικά και με έτος βάσης το 2013, την περίοδο 2014 – 2018 θα αφαιρεθεί από τα κονδύλια για την ικανοποίηση των αναγκών του πληθυσμού σε κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (πίνακας 2.3) το ποσό των 15,774 δισ. ευρώ!

   Εδώ επιβάλλεται να γίνουν ορισμένες παρατηρήσεις:

  -Πρώτον: Όλα τα παραπάνω θα συμβούν σύμφωνα με το… «καλό σενάριο» (!) της κυβέρνησης. Δηλαδή, οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων (σσ: αυτό είναι το… «καλό σενάριο»), οι νέες περικοπές δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για την κοινωνική ασφάλιση (σσ: αυτό είναι το… «καλό σενάριο») ,θα  είναι τόσες (και όχι περισσότερες) αν τα πράγματα πάνε «καλά»! Αν όλα, δηλαδή, εξελιχθούν όπως τα έχουν προβλέψει οι ίδιοι, που από το 2010 προβλέπουν για την επόμενη χρονιά… «ανάκαμψη»  και κάθε επόμενη χρονιά μεταθέτουν την «ανάκαμψη» για την μεθεπόμενη κοκ.

   -Δεύτερον: Αν όλα πάνε «καλά» και εφόσον θα έχουν κόψει κι άλλο μισθούς, συντάξεις κλπ, τότε ακόμα και τότε, το 2018, το δημόσιο χρέος της χώρας θα κινείται σταθερά – όπως ομολογούν - πάνω από τα 300 δισ. ευρώ! Και τότε – κάτι μας λέει πως έτσι θα γίνει – θα έρθουν και θα μας πουν πάλι το ίδιο: Ότι επειδή το χρέος παραμένει υψηλό, θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις κοκ.

   -Τρίτον: Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό το Μεσοπρόθεσμο είναι «χάρτης εξόδου από το Μνημόνιο». Δεν αποκλείεται. Υπό την έννοια ότι το επόμενο στάδιο του Μνημονίου είναι ο… κοινωνικός Καιάδας. Απ’ ότι φαίνεται, δε, οι συντάκτες των Μνημονίων τον μόνο «χάρτη εξόδου από το Μνημόνιο» που μπορούν να φανταστούν και να εφαρμόσουν είναι εκείνος που αποτελεί, ταυτόχρονα, και τον «χάρτη εισόδου στην Κόλαση».

   -Τέταρτον: Η κυβέρνηση επέλεξε να εμφανίσει αυτό το Μεσοπρόθεσμο, που στην ουσία ισοδυναμεί με «Μνημόνιο στο τετράγωνο», κατά την προεκλογική περίοδο. Γεγονός που αποκαλύπτει δυο πράγματα: Αφενός, το τι είναι ικανοί να διαπράξουν αμέσως μετά τις εκλογές, όταν δεν θα έχουν και το «άγχος» της ψήφου. Αφετέρου, ότι κάθε ψήφο που θα υποκλέψουν στις ερχόμενες εκλογές σχεδιάζουν να την παρουσιάσουν ακριβώς έτσι: Σαν έγκριση και επιδοκιμασία της γκιλοτίνας του Μεσοπρόθεσμου.

   Εν ολίγοις: Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια, ούτε να επιδεικνύει την ασύγγνωστη αφέλεια και την αυταπάτη ότι σε εκείνον η γκιλοτίνα θα του «δώσει χάρη». Άρα και επομένως: Όσοι σκέφτονται να τους ψηφίσουν, ας το ξανασκεφτούν.
GreekBloggers.com