24 Μαρτίου 2014

AuroraCoin, ο Ισλανδός ανταγωνιστής του bitcoin



Με τα ψηφιακά νομίσματα ή κρυπτονομίσματα έχω ασχοληθεί κι άλλες φορές από αυτό το blog, επειδή πιστεύω ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση, μια διαφυγή από την τραπεζική κυριαρχία και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις οικονομίες των κρατών, εξαιτίας του τρόπου που ελέγχεται ο όγκος των κυκλοφορούντων καθιερωμένων φυσικών νομισμάτων από τις κατά τόπους κεντρικές τράπεζες.
Μέχρι τώρα είχα ασχοληθεί μόνο με το bitcoin, αφού αυτό ήταν που γνώρισε πρώτο μια πρωτοφανή εξάπλωση. Δεν είναι όμως το μόνο ψηφιακό νόμισμα που κυκλοφορεί. Υπάρχουν και άλλα, όπως το Kanyecoin και το Ron Paul coin. 

To AuroraCoin αποτελεί την πιο πρόσφατη δημιουργία κρυπτονομίσματος και θα κυκλοφορήσει λίγες ώρες αργότερα από την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές και συγκεκριμένα τα μεσάνυχτα της 24ης προς 25η Μαρτίου. Θα ήταν μια σημαδιακή ημερομηνία, αν αφορούσε την Ελλάδα! Αφορά όμως την Ισλανδία.

Ο δημιουργός του εμφανίζεται με το όνομα Baldur Friggjar Odinsson (κανείς ακόμα δεν ξέρει αν πρόκειται για το αληθινό του όνομα) και σκοπεύει να μοιράσει σε κάθε πολίτη της Ισλανδίας συγκεκριμένο αριθμό κρυπτονομισμάτων, τον ίδιο σε όλους! Ο συνολικός αριθμός των AuroraCoins (AUC), που δημιούργησε ο εν λόγω κύριος, φτάνει τα 21 εκατομμύρια, ενώ στους Ισλανδούς πολίτες θα μοιραστούν αρχικά τα μισά, ήτοι 31,8 AUCs σε καθέναν από τους περίπου 300.000. Η πίστωση στους λογαριασμούς τους θα γίνει με βάση την ατομική ταυτότητα τού κάθε δικαιούχου.

Ο Odinsson χρησιμοποιεί τον ελεύθερο κώδικα του Litecoin, απόγονο του πρωτοκόλλου bitcoin, για μια μη συμβατική προσέγγιση της «προεξόρυξης» του μισού  αποθέματος σε Auroracoin, οπότε οι πρώτοι κάτοχοί τους δεν χρειάζεται να είναι κάποιοι ειδικοί λογισμικού. Οι περισσότεροι άνθρωποι απορρίπτουν αμέσως οποιοδήποτε εναλλακτικό κρυπτονόμισμα περιλαμβάνει προεξόρυξη (premine), αλλά σε αυτή την περίπτωση ο τρόπος δημιουργίας του AuroraCoin θα επιτρέψει σε κάθε Ισλανδό πολίτη να μπεί στη δράση από την αρχή.
Οι λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας ίσως να μην είναι ακόμα σαφείς, αλλά σε λίγες ώρες, όταν – και αν – πραγματοποιηθεί το εγχείρημα θα φανερωθεί κάθε πτυχή του.

Στην Ισλανδία, μια χώρα που γνώρισε την κρίση στον ίδιο περίπου βαθμό με την Ελλάδα, σε πολλούς μπορεί να μην αρέσουν τέτοιες ενέργειες, και βασικά σε αυτούς που διαθέτουν καταθέσεις σε ισλανδικές κορώνες ζηλευτού ύψους, αλλά και στα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ίσως, μάλιστα, να πρόκειται για την κατάλληλη χώρα που θα χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο νόμισμα για συναλλαγές και για διασκέδαση, αφενός επειδή είναι κάπως απομακρυσμένη, αφετέρου επειδή οι κάτοικοί της είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.
Η επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος θα αποδειχτεί μόνο στην πράξη!

Οι αγγλομαθείς μπορούν να επισκεφτούν το site http://auroracoin.org/ για περισσότερες πληροφορίες.
GreekBloggers.com