4 Οκτωβρίου 2013

Είναι ανεξάρτητη η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα;

Πόσο ανεξάρτητη είναι άραγε η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα; Πολλοί προβληματισμοί προέκυψαν τις τελευταίες μέρες από τις ενέργειές της σε σχέση με το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Αρχικά οι δικαστές προέβησαν στη σύλληψη αριθμού στελεχών όλων των βαθμίδων του ακροδεξιού κόμματος/μορφώματος/οργάνωσης μετά από «προτροπή» της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον έχει φανεί από τις δημοσιοποιημένες πληροφορίες. Σε αυτό το σημείο φάνηκε πως χειραγωγείται η δικαστική εξουσία.

Στη συνέχεια φάνηκε να φέρεται ως ανεξάρτητη, όταν αποφάσισε να κρίνει μη προφυλακιστέους ορισμένους από τους προσαχθέντες βουλευτές.
Μετά όμως το πολιτικό θέμα που προέκυψε, αποφάσισε την προφυλάκιση των δυο τελευταίων κρινομένων και κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Ήταν αποκλειστική απόφαση των δικαστών ή διορθωτική κίνηση κατευνασμού της κυβέρνησης (δεν θέλω να πω απόφαση κατόπιν εντολής).
Τα ερωτήματα αυτά θεωρούνται σημαντικά, επειδή - μετά την κατάργηση των συνταγματικά καθοριζομένων στεγανών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας – η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία έμεινε ως το τελευταίο προπύργιο υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας. Αν χαθεί αυτό, καταλύθηκε και η Δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε.

Ο καθένας μας πιστεύω πως μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και να δώσει τις απαντήσεις του.
GreekBloggers.com