3 Σεπτεμβρίου 2013

Το bitcoin μπορεί τελικά να μην είναι τόσο ανώνυμο

Το Bitcoin ενδιαφέρει πολλούς ανθρώπους για διάφορους λόγους. Κάποιοι αναρχικοί, πολλοί παράνομοι και οι συναλλασσόμενοι κρυφά από το νόμο μαζί τους, το βλέπουν κυρίως ως τρόπο να κάνουν υπογείως οικονομικές συναλλαγές. Επίσης είναι ένα βολικό μέσο για τολμηρούς κερδοσκόπους και μια αποτελεσματική μέθοδος για να στέλνεις χρήματα εδώ κι εκεί. 
Το Bitcoin Foundation, που πήγε την περασμένη Δευτέρα στην  Washington να συναντήσει τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, θα προτιμούσε να εστιάσει σ’αυτό το τελευταίο σημείο ενώ οι αρχές ενδιαφέρονται περισσότερο με ποιο τρόπο θα φέρουν στο φως παράνομες δραστηριότητες.
Αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο από όσο φαίνεται. Ειδικοί εργάζονται σε τεχνικές που θα βοηθούν την ανίχνευση της πορείας των συναλλαγών σε Bitcoin και —όπως πολλές φαινομενικά ιδιωτικές δραστηριότητες στο Internet— οι μεταβιβάσεις ποσών είναι προσιτές σε μεθόδους παρακολούθησης. 
Ενώ το Bitcoin κανονικά αναφέρεται ως ανώνυμο, θα ήταν πιο ακριβές να αναφερόταν ως ψευδώνυμο, με την έννοια ότι κάθε συναλλαγή καταγράφεται σε ένα κοινό αρχείο (το block chain) που περιλαμβάνει πληροφορίες για τους λογαριασμούς των συναλλασσομένων – οι οποίοι χρησιμοποιούν ψευδώνυμα - και που αφορά τον αριθμό των Bitcoins που μεταφέρθηκαν. Αυτό είναι βασικό σημείο της δομής του. Αναλύοντας το σύστημα αυτές τις συναλλαγές, κατοχυρώνει ότι οι συναλλασσόμενοι δεν χρησιμοποιούν το ίδιο ποσό ξανά και ξανά. Ενώ οι συναλλαγές σε Bitcoin δεν είναι τόσο φανερές στις αρχές, όπως τουλάχιστον εκείνες των πιστωτικών καρτών, μπορούν να είναι πάντως περισσότερο από τις συναλλαγές σε μετρητά.
Πάντως, όλοι μπορούν να δημιουργήσουν όσους λογαριασμούς θέλουν και τίποτα στον κόσμο του Bitcoin δεν συνδέει τις αληθινές ταυτότητες των χρηστών με τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούν. Γι’αυτό οι αρχές επικεντρώνονται στις μετατροπές των επίσημων νομισμάτων σε  Bitcoins και το αντίστροφο. Αλλά, αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλυφτούν ακόμα και ανώνυμα δίκτυα, όπως έχει αποδειχτεί με τα στοιχεία των χρηστών του AOL και του Netflix. Υπάρχει η ανησυχία όμως, μήπως θωρακιστούν τα δεδομένα χρησιμοποιώντας αντίστροφα την τεχνική την οποία  χρησιμοποίησαν οι αρχές για να βρουν ιδιωτικά δεδομένα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές στη Γερμανία και την Ελβετία απέδειξαν ότι σχεδόν το 40% των ταυτοτήτων των χρηστών του Bitcoin μπορούν να αποκαλυφτούν, ακόμα και σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται οι προτεινόμενες προστατευτικές μέθοδοι. Μια άλλη μελέτη έγινε από ερευνητές του University of California, San Diego και του Πανεπιστημίου George Mason για να απαντήσουν στο ερώτημα αν η εμπιστοσύνη στην ανωνυμία του δικτύου μπορεί να προδοθεί. Η αυξανόμενη ευκολία με την οποία οι συναλλαγές με μεγάλα ποσά μπορούν να ανιχνευτούν με αποτέλεσμα να φανερωθούν οι ταυτότητες των συναλλασσομένων «τελικά κάνει το Bitcoin ανασφαλές σήμερα για σοβαρές παρανομίες, όπως το ξέπλυμα χρημάτων» καταλήγουν.
To block chain είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε, χωρίς να απαιτείται κάποια άδεια ή αιτιολογία. Δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει τις αρχές να προχωρήσουν στη δική τους ανάλυση των δεδομένων. Στην πραγματικότητα, έχουν κάθε ενδιαφέρον, ώστε να το κάνουν.
Η ένταση μεταξύ του  Bitcoin Foundation και των αρχών στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας ήταν εμφανής, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας του πρώτου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των αρχών, με τον σκεπτικισμό να κυριαρχεί, εφόσον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

“Νομίζω ότι οι αρχές περίμεναν να έχει το Bitcoin Foundation εύκολες απαντήσεις, αλλά τέτοιες δεν υπάρχουν,” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος. “Η δουλειά των ρυθμιστικών αρχών είναι να ανησυχούν για το ξέπλυμα χρήματος, έτσι αυτό έκαναν. Ανησυχούσαν!
GreekBloggers.com