23 Μαρτίου 2013

Η φορολόγηση των καταθέσεων είναι ενέργεια που αρμόζει σε δικτακτορικά καθεστώτα, λέει ο Marc Touati

Όταν διαβάζω τι λένε οι οικονομολόγοι όλου του κόσμου για την πολιτική που ακολουθείται στην Ε.Ε. υπό τις σοφές οδηγίες της γερμανικής πολιτικοοικονομικής ηγεσίας, με την οποία διαφωνούν άπαντες (εξαιρούνται οι πληρωμένοι παπαγάλοι φυσικά), δεν μπορώ να δεχτώ πώς οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών με τις λεηλατημένες οικονομίες (με πρώτη και καλύτερη την ελληνική) δέχονται να εφαρμόζουν μέτρα που οδηγούν στην εξάλειψη κάθε οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα τους.
Σήμερα αναδημοσιεύω από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το παρακάτω άρθρο με τις απόψεις ενός ακόμα καταξιωμένου οικονομολόγου, του Marc Touati, σχετικά με το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων.

Τι λέει ο MARC TOUATI (οικονομολόγος, επικεφαλής της ACDEFI) στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΣΙΠΗΡΑ για λογαριασμό της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας»: 
«Η Ευρώπη οικονομικά θα πεθάνει, αλλά... υγιής»
Ο Γάλλος οικονομολόγος χαρακτηρίζει «ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη» την αρχική απόφαση της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της κυπριακής κυβέρνησης για το «κούρεμα» των καταθέσεων

«Ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη» χαρακτήρισε την αρχική απόφαση της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της κυπριακής κυβέρνησης για τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων ο Γάλλος οικονομολόγος Μαρκ Τουατί, επικεφαλής της γνωστής συμβουλευτικής εταιρείας στον οικονομικό και χρηματιστηριακό τομέα ACDEFI (Aux Commandes de l'Economie et de la Finance). Για τον κ. Τουατί, τρεις είναι οι λόγοι που του επιτρέπουν τη χρήση των παραπάνω χαρακτηρισμών, όπως εξηγεί στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»:
«1. Πρώτα απ' όλα, η απόφαση αυτή αναζωπυρώνει την τραπεζική κρίση, γιατί παραβιάζει τον κανονισμό που απαγορεύει κάθε μονομερή απόφαση για φορολόγηση των καταθέσεων. Ετσι, προκαλεί ένα επιβλαβές προηγούμενο, και όταν ανοίξει μια φορά το κουτί της Πανδώρας, είναι αδύνατο να κλείσει, ας μην το ξεχνάμε.

»2. Οι μαζικές αναλήψεις, όπως είδαμε το Σαββατοκύριακο, οι οποίες και θα συνεχιστούν, θα προκαλέσουν ένα κύμα πτωχεύσεων στο νησί.
»Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης πρώτα απ' όλα στην Ελλάδα, που δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο, μα και σε άλλες χώρες, ακόμα και στη Γαλλία, παρότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν μικρή παρουσία στην Κύπρο.
»3. Πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια που αρμόζει σε δικτακτορικά καθεστώτα, που θα αναδεύσει την κοινωνική κρίση που μαίνεται στην Κύπρο εδώ και πέντε χρόνια. Η ανεργία στο νησί έφτασε το 14,7% τον Ιανουάριο του 2013 από 3,5% που ήταν στα μέσα του 2008.
»Εάν αυξήσουμε τη φορολογική επιβάρυνση μέσω των τραπεζικών καταθέσεων, θα επιδεινώσουμε την ύφεση, θα φουντώσει η ανεργία και θα αυξήσουμε το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.
»Η τραγωδία είναι ότι με αυτό τον τρόπο τα 10 δισ. της "βοήθειας" θα εξατμιστούν μέσα σε λίγους μήνες».
Για τον Μαρκ Τουατί, η ηγεσία της Ευρωζώνης, με τα πηγαινέλα των αποφάσεών της, ύστερα από τη λαϊκή κατακραυγή έδειξε τον «ερασιτεχνισμό της».
Θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ «δεν έχουν καταλάβει τίποτα για την κρίση, ακόμα και σήμερα. Επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη όπως πριν από 10 χρόνια το ΔΝΤ στην Αργεντινή, ή στην Ελλάδα, όπου θα είχαν μπορέσει να αντιμετωπίσουν την κρίση μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο». Εκτιμά ότι ο λόγος της εμμονής αυτής έγκειται στο «δογματισμό» των σημερινών ηγετών.
«Εχουμε δογματικούς ηγέτες που δεν σκέπτονται με βάση την οικονομική πραγματικότητα. Δεν έχουν διορατικότητα, ευθυκρισία και επαρκή οικονομική καλλιέργεια», λέει ο Τουατί και προσθέτει: «Σήμερα στον κόσμο μόνο η Ευρώπη είναι μέσα στην ύφεση. Δυστυχώς, έχουμε χάσει πολύ έδαφος σε σχέση με το παρελθόν.
»Το δράμα μας είναι ότι θα πεθάνουμε τελικά, αλλά θεραπευμένοι... και θα κομπορρημονούμε ότι είμαστε οι καλύτεροι, με τακτοποιημένους λογαριασμούς, χωρίς πληθωρισμό, αλλά νεκροί...»
Για τον Μαρκ Τουατί, μόνο η ανάπτυξη μπορεί να δώσει τη λύση. Για να πετύχουμε μια ανάπτυξη, πρώτα απ' όλα λέμε «όχι» στην αύξηση των φόρων, «ναι» στη μείωση των δημόσιων δαπανών και, πάνω απ' όλα, επιδιώκουμε ένα σωστότερο ευρώ για την Ευρώπη.
«Οι δυσκολίες της Ευρώπης οφείλονται στο ότι διατηρεί ένα δυνατό ευρώ», λέει ο Μαρκ Τουατί, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη προσπάθεια ώστε «να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο κατά ένα τέταρτο της μονάδας».     
GreekBloggers.com