4 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο του Ραμόν Λόμπο στο HOT DOC

Στο τελευταίο τεύχος του ΗΟΤ DOC φιλοξενείται άρθρο του Ραμόν Λόμπο για την κρίση της δημοσιογραφίας του σήμερα. Λιτά και περιεκτικά αναλύει το πρόβλημα. Αξίζει να το διαβάσουμε.



«Χανόμαστε γιατί δεν απαντάμε στην ανάγκη των πολιτών»



Aυτό που ζούμε δεν είναι κρίση της Δημοσιογραφίας και των αξιών της. Είναι κρίση της βιομη­χανίας των media. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων άλλαξαν προτε­ραιότητες και έβαλαν τα κέρδη πάνω από τις ειδήσεις. Κέρδισαν χρήματα, αλλά έχασαν αναγνώ­στες και τηλεθεατές.
Για να αυξήσουν τα κέρδη, περιόρισαν τα έξοδα, απέλυσαν βετεράνους δημοσιογράφους και σταμάτησαν να στέλνουν αποστο­λές εκεί που υπάρχουν γεγονότα. Ο στόχος τους δεν είναι πια να μεταδώσουν και να κατανοή­σουν αυτό που συμβαίνει, αλλά να περικόψουν, να κερδίσουν και να γίνουν εκατομμυριούχοι. Οι πρωτογενείς ειδήσεις αντικαταστάθηκαν από ειδήσεις κοινής λήψης, ένα μαζικό copy/paste που πλημμυρίζει το χαρτί, τις ιστοσελίδες, τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Είναι η δικτατορία της μετριότητας και του φόβου. Πρόκειται για μια δημοσιογραφία περιττή, που συσκευάζει δηλώ­σεις πολιτικών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών κτλ. Ελάχιστοι δημο­σιογράφοι καταγγέλλουν και οι περισσότεροι σιωπούν.
Ανήκουμε πλέον στην ίδια κατηγορία με αυτούς που προκάλεσαν την οικονομική κρίση: Κερδοσκόποι, κλέφτες, διεφθαρ­μένοι. Και όντως είμαστε, γιατί απομακρυνθήκαμε από την ουσία του επαγγέλματος: Να καταγγέλ­λουμε, να αποκαλύπτουμε, να πληροφορούμε, να καλλιεργούμε την κριτική ικανότητα των πολι­τών. Βολευτήκαμε στην αγκαλιά της εξουσίας και ξεχάσαμε τη γλώσσα του δρόμου. Ο κόσμος δεν μας σέβεται πια, μας βλέπει ως μέρος του προβλήματος.
Η πτώση των πωλήσεων των εφη­μερίδων δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, την καταβα­ράθρωση της διαφήμισης και την στροφή των αναγνωστών στο ίντερνετ. Η κρίση της βιομηχα­νίας των media οφείλεται στην ανικανότητά της να απαντήσει στις ανάγκες των αναγνωστών. Χωρίς μια δημοσιογραφία που να ασχολείται με πραγματικά προ­βλήματα και να καταγγέλλει, είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να πλη­ρωνόμαστε για τη δουλειά μας. Είμαι σίγουρος όμως ότι αυτή η δημοσιογραφία δεν έχει πεθάνει και, παρά τις δυσκολίες, ασκεί­ται ακόμη στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στη Λατινική Αμερική και αλλού. Η Δημοσιογραφία χρειάζεται περιεχόμενο, υπομονή, ιεράρχηση και πάνω απ' όλα δημο­σιογράφους. Πάντα θα υπάρχουν αναγνώστες που θα θέλουν να δια­βάσουν ένα έξυπνο κείμενο, ένα μεγάλο ρεπορτάζ, μια ανάλυση, μια είδηση αληθινή χωρίς προ­καταλήψεις. Πάντα θα υπάρχουν ρεπόρτερ που θα καταγράφουν αυτό που συμβαίνει. Έτσι ήταν από την εποχή του Ηρόδοτου κι έτσι θα συνεχιστεί. 

Ο Ramόn Lobo είναι ισπανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει συνεργαστεί με αρκετά έντυπα, ενώ από το 1992 εργάζεται στην El Paίs. Ως πολεμικός ανταποκριτής έχει καλύψει πολέμους και συρράξεις σε όλες τις ηπείρους. 
Είναι συγγραφέας των βιβλίων El héroe inexistente (Ο ανύπαρκτος ήρωας -1999) και Isla Άfrica (Νήσος Αφρική -2001).

GreekBloggers.com